Copyright 2007-2013
Built with Indexhibit

Emelie Röndahl 2016

Referensverk//Reference works

Rana Plaza - the collapse (April 24th 2013)
Return of the Weaver part I (a school drama)
At the shore of Amygdala

Fingrarna jobbar som en bläckstråleskrivare. Från sida till sida, en rad i taget, bilden växer fram och rullas upp på tygbommen. Material, verktyg och apparater - de finns där, samarbetar och assisterar, regerar och avgör.

Bläckstråleskrivaren sprutar bläck genom mikroskopiska munstycken mot papperet. Det speciella med bläckstråleskrivaren är dess skrivhuvud som ”spottar” tunna bläckdroppar på papperet. Skrivhuvudet förs sidled tvärsöver papperet, som matas fram under skrivhuvudet. Skrivhuvudet består av små bläckfyllda kammare, var och en försedd med en pip eller ett munstycke.

Ryaknutarnas vildvuxna pixlighet fascinerar, de faller liksom ut ur sig själva, en bild som växer och gror.

I min ateljé: kaos. Ulltrådar och damm överallt, händer som spottar fast små ulltussar på varpen.
Varför väva? Spindeln börjar alltid med att spinna en brotråd, som den sätter upp ­mellan exempelvis två buskar. I mitt huvud: ingenting. Bara väva. Ångesten är ett instängt samtal.

Jacquard är en väv med ett dekorativt mönster som är alltför komplicerat att vävas på en vanlig solvskaft-vävstol. I äldre tider behövde vävaren medhjälpare som lyfte enskilda eller grupper av varptrådar enligt en särskild plan för att åstadkomma önskade komplicerade mönster. Detta utfördes ofta av barn.

Barn har arbetat med textil i alla tider.
Den 24e april 2013 dog 1129 människor när textilfabriken Rana Plaza föll ihop, många var barn, 14-15 år gamla. Barn är plikttrogna och snabba. Barn har små mjuka händer.

Tänk om mitt barn skulle börja arbeta?

I Ryssland och Centralasien arbetar många barn på gatan med att tvätta bilar, putsa skor eller att sälja blommor, tuggummi och tidningar. I Indien, Brasilien, Pakistan och Nepal är det däremot vanligast med barnarbete i fabriker. Uppgifterna varierar och kan vara allt från arbete med tekniska produkter till arbete med tyger, kläder och skor.

Och så har vi bilden på Jimmie Åkesson med spinnrocken, avbildad i hemmet, sjukskriven för utbrändhet. Syslöjd är så ofarligt och associativt med det goda rena livet. Varför låter Åkesson sig fotograferas med trötta ögon och en spinnrock i bakgrunden? Varför orkar Åkesson inte jobba?

Verktygen bara finns där. Träslev, konservöppnare, avbitartång, sax, garnskyttel, spinnrock, vävstol och måttband. En gång satt jag och min man på en middag med kända norska textilkonstnärer. När vi alla var fulla sa en av dom att hon röstade på Fremskrittspartiet. Jag blev djupt chockerad. Rasist och textilkonstnär. Det var en ny, främmande, fågel vid bordet.  

En CTG, dvs en elektronisk apparat används för att övervaka fostret under en förlossning. Övervakningsmetoden används eftersom barn som drabbas av akut syrebrist vid födseln löper risk att få bestående skador eller i sämsta fall att dö.

Jag födde mitt barn den 24 oktober. Apparaten är en förbindelse mellan min kropp, barnets hjärta och barnmorskans intuition. Jag väver ett annat barn, förbinder kropp, känslor, åsikter, samhälle och sammanhang, med tråd. Barnet aborteras. Tråden binder. Trådar på rad, prydligt och rakt.

Kontinuerlig övervakning med CTG under förlossningen har ingen effekt på barnets överlevnad, jämfört med om barnmorskan endast lyssnar på fostrets hjärtljud. Däremot minskar kramprisken hos nyfödda, men vad det har för betydelse för barnets hälsa på sikt vet man inte.

Uppradade barn, som gruppbilden till skolkatalogen, uppgift från fröken att vara fin och sitta stilla. Det börjar bra men sen ger dom upp, det blir fult. Sekunderna efter fotot är taget brakar helvetet loss. Sen ristar dom över ansiktet på dom barnen som dom hatar.

1129 hjärtan tystnade den 24 april. Good kids and bad kids. Adjö, farväl.